Publikation

Naturvärdeskarta Skog: En sannolikhetsmodell för naturvärden på skogsmark

Statsås, Vilhelmina, Västerbottens län.

Om rapporten

För att planera naturvård i skogen måste vi ha kunskap om skogen. Stora och sammanlänkande naturskogsområden saknas i ett skogslandskap som huvudsakligen präglas av likåldriga bestånd. Därför behöver vi kunna identifiera isolerade fragment av kvarvarande skog med höga naturvärden.

Rapporten beskriver en modellering, NVK Skog, av den relativa sannolikheten för förekomst av värdekärnor i det svenska skogslandskapet. Modelleringen baseras på kända värdekärnor och använder 125 oberoende variabler från öppet tillgängliga geografiska datakällor och skattar sannolikheten för enskilda hektarsytor på 22 miljoner hektar skog. 

NVK Skog bidrar med fördjupad förståelse av det svenska skogslandskapet och tillsammans med andra geografiska underlag underlättar naturvårdsplanering på landskapsnivå. Syftet är att bidra med landstäckande skattningar av sannolikheten för förekomst av skog med höga naturvärden. 

Projektet har finansierats med medel från Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag som finansierar forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs-och vattenmyndighetens kunskapsbehov.

ISBN
978-91-620-7136-3
Utgiven
‎4‎/‎29‎/‎2024
Sidor
37
Författare
Bengt Gunnar Jonsson, Per Angelstam, Jakub Bubnicki, Grzegorz Mikusiński, Johan Svensson, Malin Undin.
Omslag rapport.