Publikation

Utvärdering av Klimatklivet

Investeringsstödets effekter 2020–2022
Bil tankas med biogas.

Om rapporten

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala klimatinvesteringar. De investerade medlen ska ge största möjliga klimatnytta och det huvudsakliga syftet med Klimatklivet är att varaktigt minska växthusgasutsläppen. 

Denna rapport innehåller en utvärdering av stödet. Naturvårdsverket ska i enlighet med förordningen om stöd till lokala klimatinvesteringar följa upp och utvärdera stödet. 

Naturvårdsverket har gett uppdraget att utvärdera effekterna av Klimatklivet med fokus på perioden 2020–2022. Utvärderingen genomfördes under 2023. 

Ett särskilt fokus finns på att undersöka Klimatklivets additionalitet, indirekta effekter och stödets proportionalitet och lämplighet. Stödets additionalitet innebär hur stor del av investeringarna och utsläppsminskningarna som har uppkommit till följd av stöd från Klimatklivet. 

För att undersöka vad som hade hänt utan Klimatklivet har författarna samlat in information från och analyserat tre grupper av aktörer: de som har beviljats stöd, de som har sökt stöd men fått avslag och övriga aktörer som utan stöd eventuellt genomför investeringar som liknar de åtgärder som får finansiering av Klimatklivet.

ISBN
978-91-620-7133-2
Utgiven
‎2‎/‎18‎/‎2024
Sidor
179
Författare
Sirje Pädam, Joel Berg, Angelica Jörnling, Andrea Schöldtz, Per Strömberg och Jenny Wallström.
Omslag av rapport.