Publikation

FRESHBAR – Streckkodning av sötvattenorganismer för förbättrade bedömningar av biodiversitet

Barcoding of freshwater taxa for improved assessment of biodiversity
Levande kultur med kolonier av kiselalgen Eunotia flexuosa/pseudoflexuosa/latitaenia–grupp från Björnbackån, framtagen i FRESHBAR.

Om rapporten

Forskningsprojektet FRESHBAR har vidareutvecklat DNA-referens-biblioteken för sötvattensorganismer i syfte att skapa verktyg för övervakning av miljöpåverkan och den biologiska mångfalden. 

Vid inventeringen av bottenfaunan upptäcktes flera organismer som tidigare inte varit kända i Sverige, samt en för vetenskapen ny art av fjädermygga Procladius exilis (Brodin 2024). Arbetet med att identifiera och kartlägga viktiga organismer i bottenfaunan visar att COI-streckkodning ger ett bättre mått på den biologiska mångfalden än morfologisk identifiering. I kiselalgs-delen av projektet togs 301 nya kiselalgssekvenser fram varav hälften fattades i referensdatabaserna. Identifieringen till art visade att 14 av dem inte beskrivits alls i den taxonomiska litteraturen, vilket gör dem till nyupptäckta arter som nu inväntar officiell beskrivning. 

Forskningsprojektet har visat att metastreckkodning ('metabarcoding') är en bra och kostnadseffektiv metod för miljöövervakning, och även har goda förutsättningar att upptäcka sällsynta, nya och potentiellt invasiva arter. 

Projektet har finansierats med medel från Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag som finansierar forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens kunskapsbehov.

ISBN
978-91-620-7130-1
Utgiven
‎6‎/‎27‎/‎2024
Sidor
50
Författare
Maria Kahlert, Richard K. Johnson, Willem Goedkoop, Yngve Brodin, Thomas Lyrholm, Jonas Zimmermann.
Omslag publikation.