Publikation

Scenarier för minskad förbränning av fossil plast i el- och fjärrvärmesektorn

Olika åtgärders potentialer att bidra till att nå Sveriges klimatmål 2045
Plastartiklar.

Om rapporten

Det långsiktiga klimatmålet innebär att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären år 2045. Växthusgasutsläppen från avfallsförbränning i el- och fjärrvärmesektorn kommer främst från fossil plast. För att bidra till klimatmålet behöver el- och fjärrvärmesektorns utsläpp från avfallsförbränningen minska till noll eller nära noll-utsläpp till 2045. Det finns därför behov av att minska mängden fossil plast som går till förbränning.  

Här presenteras olika åtgärder potentialer för att minska mängden fossil plast som går till förbränning i el- och fjärrvärmesektorn samt scenarier som visar hur de olika åtgärderna kan bidra till att minska utsläppen från avfallsförbränning. Delscenarier visas för åtgärderna resurseffektivitet (resurssmart plastanvändning och materialsubstitution), ökad användning av biobaserad plast och ökad materialåtervinning (mekanisk och kemisk). Även ett ”övergripande målscenario” där alla åtgärder ingår presenteras. Förutom att ge minskade växthusgasutsläpp så bidrar även scenarierna till en hållbar plastanvändning.  

Resultatet visar att flera kraftfulla åtgärder krävs för att minska förbränning av fossilbaserad plast i el- och fjärrvärmesektorn. Men även att det är möjligt att minska mängden fossil plast som går till förbränning betydligt genom dessa åtgärder. En mängd olika aktörer bidrar till att sätta plastprodukter på marknaden, plastanvändning och uppkomsten av plastavfall, vilket gör att det finns behov av styrning och åtgärder i hela plastens värdekedja.

Webinarium 15 februari 2024: Presentation av rapporten (Youtube)

ISBN
978-91-620-7128-8
Utgiven
‎1‎/‎25‎/‎2024
Sidor
76
Författare
Hanna Unsbo, Emma Strömberg, Kristin Geidenmark Olofsson, Sara Anderson, Tomas Gustafsson och Dämien Johann Bolinius.
Rapportomslag.