Publikation

Palsmyrar

En populärvetenskaplig beskrivning
Vy från luften över den centrala delen av palsmyren vid Goahtemuojohka i Tavvavuoma.

Om rapporten

Palsmyrar är ett spektakulärt och säreget inslag i det norrländska landskapet och utgör unika naturfenomen. De representerar stora värden för naturvården, särskilt den biologiska mångfalden, och producerar viktiga ekosystemtjänster som att jämna ut vattenflöden och bidra till att binda kolföreningar. Palsar, med sin kärna av permafrost, fungerar som klimatindikatorer och hotas av de pågående klimatförändringarna. Redan i dag präglas de flesta palsmyrarna av att palsarna bryts ner och på sikt riskerar att försvinna.

Palsar har tidigare tenderat att genomgå ett cykliskt utvecklingsförlopp. De anläggs i en myr, tillväxer, uppnår ett mognadsstadium och börjar så småningom brytas ner. Nedbrytningen resulterar i en öppen vattensamling som efter hand växer igen. Därvid kan den ursprungliga myren återskapas så att förutsättningar för palsbildning ånyo inträder. Detta förlopp har i dag till största delen upphört och ersatts av en ensidig nedbrytning. 

Den dominerande nedbrytningen av palsar, som pågår för närvarande, sker redan vid dagens klimatförhållanden. Den förväntade klimatförändringen framöver kommer efter hand att accelerera nedbrytningsprocessen. Den sydligast belägna mer välutbildade palsmyren i Sverige saknar i dag helt palsar. Många palsmyrar, särskilt sådana i perifera lägen, bedöms befinna sig i en liknande situation inom några decennier.

ISBN
978-91-620-7113-4
Utgiven
‎9‎/‎17‎/‎2023
Sidor
109
Författare
Per Wramner, Niklas Hahn, Kjell Wester, Susanne Backe, Urban Gunnarsson.
Omslag publikation.