Publikation

Adaptiv sam- och flerartsförvaltning av klövvilt

Gemensam rapport för forskningsprojekten Beyond Moose och Governance
Ett rådjur i skogen.

Om rapporten

De senaste decennierna har de svenska klövviltspopulationerna förändrats i såväl antal individer som i utbredning. Älg och rådjur som tidigare dominerade i stora delar av landet delar i dag ofta landskapet med dovhjort, kronhjort och vildsvin. Det är en stor förändring i Sveriges natur som ställer nya krav på viltförvaltningen.

För att öka kunskapen om flerartssystemens ekologi och förvaltning anslog Naturvårdsverket 2015 medel till två forskningsprojekt om flerartsförvaltning. Governance och Beyond Moose är tillsammans en av Naturvårdsverkets största viltforskningssatsningar på senare år, med medel genom Viltvårdsfonden. De två delprogrammen tar sig an olika aspekter av dagens komplexa klövviltsystem – samhällsvetenskaplig och naturvetenskaplig kunskap men också tvärvetenskaplig.

Inom ramen för Governance har bland annat en systemanalys av svensk viltförvaltning gjorts och en slutsats är att de mål som finns på olika nivåer inte är tillräckligt specifika – förvaltningen skulle vinna mycket på att precisera målen ytterligare och sätta dem i relation till varandra, samt att tydliggöra relationerna och ansvaret mellan olika förvaltningsnivåer.

Inom Beyond Moose har ekologiska aspekter av flerartsförvaltning studerats, bland annat klövviltets födoval och påverkan på skogs- och jordbrukslandskap. Utifrån studierna som gjorts har forskarna formulerat ett antal rekommendationer som rör fodertillgång, tätheten av klövvilt och skador på skog. 

ISBN
978-91-620-7108-0
Utgiven
‎5‎/‎29‎/‎2023
Sidor
107
Författare
Joris Cromsigt, Sabrina Dressel, Göran Ericsson, Annika Felton, Maria Johansson, Wiebke Neumann, Sabine Pfeffer, Camilla Sandström, Navinder Singh, Annelie Sjölander-Lindqvist, Robert Spitzer, Fredrik Widemo och Anna Widén.
Omslag publikation.