Publikation

Ekologisk kompensation som verktyg i miljömålsarbetet

Syntes från en forskningssatsning
Flygfoto över fjällandskap.

Om rapporten

Rapporten är en syntes av sju projekt inom forskningssatsningen Ekologisk kompensation (2018–2021). Syntesen omfattar följande teman; etiska argument, lagstyrd och frivillig kompensation, modeller för att beräkna miljöskador och kompensationseffekter samt utvärdering av kompensationsåtgärder.

Enligt forskarna skulle ekologisk kompensation kunna utvecklas till ett bättre styrmedel, men detta kräver en större tydlighet i lagstiftningen och nationella riktlinjer för bland annat beräkningsmodeller och uppföljning. Den frivilliga kompensationen har möjlighet att utvecklas men kräver utökad vägledning. För att kommuner ska kunna arbeta mer effektivt med kompensation som verktyg behöver kompensationsarbetet göras mer strategiskt och samordnat med övriga delar av den kommunala fysiska planeringen.

Beräkningsmodeller som inkluderar samhällsekonomiska, sociala och ekologiska perspektiv bör utvecklas vidare. Dessa bör även beakta juridiska aspekter.

Forskarna föreslår att dokumentation av genomförda kompensationsprojekt görs tillgängliga i en databas för att utvärderande analyser ska bli möjliga.

Projektet har finansierats med medel från Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag som finansierar forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens kunskapsbehov.

ISBN
978-91-620-7103-5
Utgiven
‎3‎/‎28‎/‎2023
Sidor
79
Omslag till publikation.