Publikation

Systematisera ekologisk kunskap för att effektivisera ekologisk kompensation

Skog med blå himmel i bakgrunden.

Om publikationen

Rapporten presenterar resultaten av en syntes på tillgänglig kunskap om effektiviteten i olika restaureringsåtgärder och en utvärdering av hur ekologisk kompensation tillämpas i Sverige idag. Baserat på dessa var syftet att utforma en vägledning för att effektivisera tillämpningen av ekologisk kompensation.

Resultaten har identifierat kunskapsluckor och hinder för implementering av ekologisk kompensation i Sverige och presenterar konkreta förslag på hur processen kan förbättras.

En slutsats är att det ännu inte är möjligt att ta fram evidensbaserade riktlinjer för hur ekologisk kompensation bör utformas. Det är därför viktigt att kompensations- och restaureringsåtgärder följs upp systematiskt för att sådana riktlinjer ska kunna produceras i framtiden. Utifrån sina resultat rekommenderar projektet en nationell standard och etablerade rutiner för tillsynsmyndigheter, som bland annat kan öka fokus på landskapsperspektiv och bredare inkludering av naturvärden, samt att myndigheter ställer krav på systematisk uppföljning av kompensationsåtgärder och att dessa tillgängliggörs.

ISBN
978-91-620-7007-6
Utgiven
‎9‎/‎15‎/‎2021
Sidor
58
Författare
Lina Widenfalk, m.fl.
Omslagsbild