Publikation

Biologisk mångfald och betydelsen av skyddade områden

Utvärdering och indikatorer i ett landskapsperspektiv
Skylt med sverigekarta som markerar nationalparkerna och en stubbe framför en grusväg och träd.

Om rapporten

Trots att vi skyddar alltmer natur minskar den biologisk mångfalden i Sverige. För att försäkra oss om att områdesskyddet bidrar till bevarande av biologisk mångfald behöver skyddet utvärderas och dess betydelse mätas. Rapporten tar upp hur sådan utvärdering bör utföras och vilka aspekter som är viktiga att följa.

Rapporten bygger på en genomgång av vetenskaplig litteratur kring såväl programutvärdering som ekologisk teori. Genomgången täcker även den uppföljning av områdesskydd och övervakning av biologisk mångfald som sker i Sverige idag.

Här framgår betydelsen av ett landskapsperspektiv, både vad gäller förståelsen av organismers behov och för att avgöra områdesskyddets betydelse för bevarande av mångfalden.

Forskarnas analys visar att stärkt insamling och tillgängliggörande av data kombinerat med ett strukturerat angreppssätt vid analys kan utgöra en bra grund för vetenskapligt grundade utvärderingar av skyddets betydelse för biologisk mångfald.

Projektet har finansierats med medel från Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag som finansierar forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens kunskapsbehov.

ISBN
978-91-620-7065-6
Utgiven
‎2‎/‎2‎/‎2023
Sidor
133
Författare
Martin Stjernman, Malin Tälle, Thomas Ranius, Ullrika Sahlin, Erik Öckinger, Åke Lindström, Lars B. Pettersson och Henrik G. Smith.
Omslagets framsida till publikation.