Publikation

Landskaps­indikatorer för biologisk mångfald

Inga betesdjur, ingen mångfald
Landskap i Södermanland med naturbetesmark och många småhabitat med gräsmarksfragment så som åkerholmar, vägrenar, skogsbryn samt betad före detta åker.

Om rapporten

Andelen naturbetesmarker har minskat betydligt mer än vad som tidigare varit känt när flera jordbrukslandskap från olika biogeografiska regioner inkluderas. Projektet identifierade hur förlust av historiskt hävdade gräsmarker och småhabitat i jordbrukslandskap påverkar genetisk mångfald hos en gräsmarksspecialist och artmångfald av gräsmarksväxter med syfte att identifiera landskapsindikatorer. Studierna kombinerade ekologisk teori och geografisk analys av historisk statistik, historiska och moderna kartor och satellitbilder och vegetationsinventeringar.

Enligt forskarna är vikten av betesmarker en avgörande faktor för dagens artrikedom av gräsmarksväxter i jordbrukslandskapet. Små resthabitat, tex vägrenar och åkerholmar, är viktiga för många gräsmarksväxter men den kan inte kompensera för förlusten av större betesmarker.

Genom att analysera landskapsförändringar från ett stort antal landskap från flera biogeografiska regioner i Sverige ger denna studie en högre generalitet och pekar ännu tydligare på vikten att öka insatserna för att bevara och restaurera gräsmarker nationellt innan dess biologiska värden går förlorade.

Projektet har finansierats med medel från Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag som finansierar forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens kunskapsbehov.

ISBN
978-91-620-7064-9
Utgiven
‎11‎/‎8‎/‎2022
Sidor
81
Författare
Sara Cousins, Jessica Lindgren, Jan Plue, Ian Brown, Adam Kimberley.
Omslagets framsida till rapport.