Publikation

Bättre sent än aldrig – indikatorer för skogslandskapets gröna infrastruktur

Skogslandskap

Om rapporten

Rapporten belyser de stora bristerna i skogslandskapets gröna infra­struktur och hur dessa skulle kunna åtgärdas. Landskapet domineras av brukade skogar, och kvarvarande skogar med höga naturvärden förekommer som isolerade fragment. Projektet kopplar till mångfaldskonventionens (CBD) mål om skydd av landareal, skogsbeståndets kvalitet och storlek, konnektivitet på landskapsnivå, samt behovet av skötsel och rumslig planering.

Forskarna har, med olika metoder, analyserat länens planer för grön infrastruktur och utvärderat förekomsten av funktionella nätverk av skogar. En ”virtuell inventering” av skogliga värdekärnor med höga naturvärden har genomförts, och forskarna har modellerat sannolik­heten för värdekärna i fyra delregioner i Sverige. Resultatet kan hjälpa till att identifiera områden som bidrar till en fungerande grön infrastruktur.  

Projektet har också genomfört delstudier för att ta fram underlag för att stärka av den gröna infrastrukturen för skoglig biologisk mång­fald på både nationell och regional nivå. 

En viktig slutsats i rapporten är att nuvarande tudelning av skogs­landskapet i naturvård eller produktion, begränsar möjligheterna att stärka den gröna infrastrukturen. Fokus bör ligga på mångbruk, vilket kräver regional samverkan med ett landskapsperspektiv.

Projektet har finansierats med medel från Naturvårdsverkets miljö­forskningsanslag som finansierar forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs­ och vattenmyndighetens kunskapsbehov.

ISBN
978-91-620-7063-2
Utgiven
‎10‎/‎19‎/‎2022
Sidor
71
Författare
Bengt Gunnar Jonsson, Per Angelstam, Jakob Bubnicki, Grzegorz Mikusinski och Johan Svensson
Omslagsbild rapport 7062