Publikation

Indikatorer för hälsopromoverande urbana grönområden

Kunskapssammanställning
Parkaktiviteter.

Om rapporten

Kunskapen om värdet av grönska i städer för människors hälsa och välbefinnande finns. Samtidigt kan det vara svårt att peka på vad i grönområdenas utformning som är viktigast för att åstadkomma detta. 

Denna kunskapssammanställning har tagits fram på uppdrag av Naturvårdsverket inom ramen för arbetet med en nationell vägledning för grönplanering, i samarbete med Boverket. Syftet med kunskapssammanställningen har varit att lyfta fram den kunskap som det i dagsläget finns god evidens för gällande grönområdens funktion och utformning kopplat till hälsa och välbefinnande. Sammanställningen ska bidra med att ge en bild av vilka evidensbaserade kvantitativa mått för parker och andra grönområden som kan användas som stöd för riktlinjer i kommunernas fysiska planering. 

Kunskapssammanställning baseras på en omfattande internationell forskningsöversikt. Arbetet har genomförts av Patrik Grahn och Jonathan Stoltz, Institutionen för människa och samhälle, Sveriges lantbruksuniversitet, Alnarp. Författarna svarar för rapportens innehåll. 

Material från kunskapssammanställningen har använts i den nationella vägledningen om grönplanering som tagits fram gemensamt av Naturvårdsverket och Boverket som en samverkansåtgärd inom Rådet för hållbara städer.

Läs mer om vägledningen om grönplanering

 

ISBN
978-91-620-7043-4
Utgiven
‎5‎/‎2‎/‎2022
Sidor
28
Författare
Patrik Grahn och Jonathan Stoltz.
Omslag publikation.