Publikation

Styrmedel för livscykler

En integrerad modellansats mellan cirkulärekonomiska modeller och livscykelanalys
Händer formar en ring runt en jordglob.

Om publikationen

Slutrapport.

För att skapa förutsättningar för en övergång till cirkulär ekonomi krävs kombinationer av styrmedel som samverkar.

Här presenteras ett underlag som kan användas för att identifiera och analysera kombinationer av styrmedel, antingen för att nå samhällsekonomiskt effektiva lösningar eller nå miljömål med kostnadseffektiva åtgärder i denna övergång. Projektet har tillämpat en ny tvärvetenskaplig strategi inom styrmedelsforskning som kombinerar modeller för cirkulär ekonomi med livscykelanalys.

Aktörer längs produkternas livscykler behöver förändra sina beteenden. Samtidigt påverkar aktörerna varandra på flera marknader som är sammankopplade via flöden av produkter, material och energi. Ett styrmedel riktat till en aktör kommer därför att påverka även andra aktörers beteenden. Nya marknader för återtillverkning och återanvändning behöver skapas. Då är det viktigt att befintliga marknader för exempelvis materialåtervinning inte tränger tillbaka dessa nya marknader.

Projektet har finansierats med medel från Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag vilket syftar till att finansiera forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens kunskapsbehov.

 

ISBN
978-91-620-6961-2
Utgiven
‎5‎/‎17‎/‎2021
Sidor
103
Författare
Magnus Hennlock, m.fl.
Omslag publikation.