Publikation

När kan ekologisk kompensation bidra till att bevara biologisk mångfald och ekosystemtjänster?

Våtmark bredvid tågspår.

Om publikationen

Rapporten presenterar resultaten av två litteratursynteser med fokus på hur och när ekologisk kompensation skulle kunna bidra till att minska förlusten av biologisk mångfald. En syntes av vetenskapliga studier som utvärderar ekologisk kompensation, och en syntes av vetenskapliga studier som utvärderar naturvårdsrestaureringar utförda i andra sammanhang.

Resultaten visar att det finns stora kunskapsluckor kring hur väl ekologisk kompensation hindrar förlusten av biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

En slutsats är därför att det ännu inte är möjligt att ta fram evidensbaserade riktlinjer för hur ekologisk kompensation bör utformas. För att kunna ta fram sådana riktlinjer i framtiden är det viktigt att kompensationsåtgärder följs upp systematiskt.

Projektet har samverkat med SEEK – Systematisera ekologisk kunskap för att optimera ekologisk kompensation inom samma forskningssatsning och rapporten kan med fördel läsas tillsammans med rapporterna: Systematisera ekologisk kunskap för att effektivisera ekologisk kompensation, NV-7007 och Ekologisk kunskap för ekologisk kompensation, NV-6995.

 

ISBN
978-91-620-6996-4
Utgiven
‎9‎/‎15‎/‎2021
Sidor
50
Författare
Erik Öckinger, m.fl.