Publikation

Konsumtionsskatters roll i långsiktig miljöpolitik

Analyser av styrmedel och konsumtion
Flygplan över skyskrapor.

Om publikationen

En makroekonomisk som visar att övergång till renare teknik varit den viktigaste mekanismen för att få ned förorenande utsläpp. Exempelvis var förklaringen till minskade utsläpp av freoner inte att vi slutade använda kylskåp. Om det däremot saknas alternativ med renare teknik kan en konsumtionsskatt vara ett alternativ.

Forskarnas mikroekonometriska analys av internationellt passagerarflyg visar dock på måttliga effekter av prisökningar. Samtidigt har införandet av den svenska flygskatten sammanfallit med en betydande minskning i utrikesflyg från Sverige jämfört med andra liknande länder. 

Rapportens tredje analys erbjuder en möjlig förklaring: att flygskattens betydelse inte i första hand är effekten på priset, utan de signaler som skatten sänder till hushåll och företag. Om konsumenters val av miljöskadliga produkter till exempel passagerarflyg i hög grad påverkas av sociala faktorer som konkurrens om status kan mycket kraftfullare konsumtionsinriktade styrmedel vara motiverade. 

Projektet har finansierats med medel från Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag vilket syftar till att finansiera forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens kunskapsbehov.

 

ISBN
978-91-620-6962-9
Utgiven
‎4‎/‎14‎/‎2021
Sidor
57
Författare
Rob Hart och Jonathan Stråle
Omslag publikation