Publikation

Ekologiska kompensations­­pooler i jordbrukslandskapet

Landskapsvy av våtmark.

Om publikationen

I publikationen resoneras kring hur en effektiv politik för ekologisk kompensation i det svenska jordbrukslandskapet kan utformas som är både ekonomiskt och miljömässigt hållbar. Projektet har undersökt hur ekologiska kompensationspooler kan bidra till en sådan politik.

Artrikedomen hos fåglar kopplade till våtmarker i jordbrukslandskapet användes som modell för att analysera den rumsliga variationen av biologisk mångfald. Beräkningarna kan utgöra en grund för vilken omfattning av ekologisk kompensation som krävs för att säkerställa bibehållen biologisk mångfald. Vidare undersöktes även utformning av styrmedel samt markägares incitament att vidta till exempel frivilliga restaureringsinsatser.

En central fråga som tas upp i rapporten är hur politiken kan utformas så att den överordnade nivån av biologisk mångfald bibehålls, samtidigt som samhällets resurser används på ett effektivt sätt.

Projektet har finansierats med medel från Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag som finansierar forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens kunskapsbehov.

 

ISBN
978-91-620-6993-3
Utgiven
‎9‎/‎15‎/‎2021
Sidor
61
Författare
Katarina Elofsson, m.fl.