Publikation

Ekologisk kunskap för ekologisk kompensation

Syntes av forskningsprojekten Systematisera ekologisk kunskap för att effektivisera ekologisk kompensation och När kan ekologisk kompensation bidra till att bevara biologisk mångfald och ekosystemtjänster?
Solljus tränger igenom en grön barrskog.

Om publikationen

Rapporten sammanfattar resultaten av samverkan mellan två projektinom Naturvårdsverkets forskningssatsning om ekologisk kompensation: SEEK – Systematisera ekologisk kunskap för att effektivisera ekologisk kompensation och ECBES – När kan ekologisk kompensation bevara ekosystemtjänster och biologisk mångfald.

Projekten har genom intervjuer undersökt hur arbetet med ekologisk kompensation bedrivs och vilka utmaningar som finns i Sverige idag. De har även genomfört systematiska översikter och meta-analyser för att syntetisera den vetenskapliga kunskap som finns rörande ekologisk kompensation globalt, samt rörande naturvårdsrestaureringar i landsmiljöer i de delar av världen med ett klimatsom liknar det som finns i Sverige.

Utifrån sina resultat rekommenderar projekten en nationell standard och etablerade rutiner för tillsynsmyndigheter, som bland annat kan öka fokus på landskapsperspektiv och bredare inkludering av naturvärden, samt att myndigheter ställer krav på systematisk uppföljning av kompensationsåtgärder och att dessa tillgängliggörs.

Rapporten kan med fördel läsas tillsammans med rapporterna: När kan ekologisk kompensation bidra till att bevara biologisk mångfald och ekosystemtjänster, NV-6996 och Systematisera ekologisk kunskap för att effektivisera ekologisk kompensation, NV-7007.

 

ISBN
978-91-620-6995-7
Utgiven
‎9‎/‎15‎/‎2021
Sidor
32
Författare
Lina Widenfalk, m.fl.