Publikation

Effekter av en klimatskatt på livsmedel

En person står i mataffären med en varukorg fylld av frukt och grönsaker.

Om publikationen

Produktionen av de livsmedel som konsumeras i Sverige orsakar stor miljöpåverkan både i och utanför landet. Rapporten bidrar med kunskap om vilka effekter en konsumtionsskatt på livsmedel baserad på klimatpåverkan skulle få. Forskarna visar att en sådan skatt skulle kunna minska utsläppen av växthusgaser från vår livsmedelskonsumtion med drygt tio procent, med en skatt som motsvarar den svenska koldioxidskatten. 

Analysen omfattar alla typer av livsmedel, både inhemskt producerade och importerade. Klimatvinster och skatteintäkter till staten beräknas utifrån hur skatten påverkar konsumenters efterfrågan på olika livsmedel. 

Rapporten visar på skattens effekter vad gäller hur den slår mot olika inkomstgrupper, hur den påverkar näringstillförseln till befolkningen, hur lönsamheten i det svenska jordbruket påverkas och även påverkan på andra miljöeffekter. Forskarna visar också hur intäkterna från skatten kan användas för ytterligare miljöförbättringar i jordbruket och på så sätt också motverka vissa negativa ekonomiska konsekvenser för jordbruket i Sverige. 

Projektet har finansierats med medel från Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag vilket syftar till att finansiera forskning till stöd för Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens kunskapsbehov.

 

ISBN
978-91-620-6965-0
Utgiven
‎5‎/‎16‎/‎2021
Sidor
74
Författare
Elin Röös, Sarah Säll och Emma Moberg.
Omslag publikation