Publikation

Det boreala skogslandskapets gröna infrastruktur

Marsfjällsmassivet Västerbotten

Om publikationen

Rapporten handlar om norra Sveriges skogs- och fjällnära landskap och beskriver hur biologisk mångfald och ekosystemtjänster i skog kan säkerställas i planering för grön infrastruktur.

Forskarna har analyserat struktur och konnektivitet i dagens skogslandskap och hur detta har förändrats sedan mitten av 1900-talet med ett omfattande kal- och trakthyggesbruk. En slutsats är att grön infrastruktur för att bevara och förstärka naturvärden måste ta sin utgångspunkt i de återstående och återhämtade resterna av naturnära skog, där redan formellt skyddad skog kompletteras med restaurering för att förstärka och återskapa naturvärden i brukad skog.

Den fjällnära barrskogen och fjällbjörkskogen är ett unikt område med höga, samlade naturvärden. Förutsättningen för att kunna bevara den intakta karaktären är en fortsatt restriktiv och kunskapsbaserad skogspolitik ovanför den fjällnära gränsen.

Forskningen har finansierats av Naturvårdsverkets miljöforskningsanslag till stöd för Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndighetens verksamhet.

ISBN
978-91-620-6910-0
Utgiven
‎1‎/‎8‎/‎2020
Sidor
78
Författare
Johan Svensson, Grzegorz Mikusiński, Bengt Gunnar Jonsson
Omslag publikation