Åtgärdsprogram för mosippa
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2016 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver långt mosippa (Pulsatilla vernalis), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Mosippan är en drygt decimeterhög ört med en övervintrande bladrosett. Den är flerårig och enskilda plantor kan bli uppåt 100 år gamla. Stjälkarna är enblommiga med stora, klocklika blommor, som är vita på insidan och ljust lilarosa till rödaktiga på utsidan. Mosippa växer oftast i öppna brand- eller betespåverkade hedtallskogar, men förekommer även i andra miljöer som torrbackar, ljunghedar, magra betesmarker. Den har merparten av sina växtplatser i ljusöppna skogar med varma gläntor och sydvända sandslänter, där konkurrensen är liten och där snön smälter bort tidigt på våren.
På grund av storskaliga förändringar i artens livsmiljö är den på stark tillbakagång i Sverige. Minskningen beror sannolikt på förändrat skogsbruk och ökad kvävebelastning. Halvöppna, olikåldriga och betade skogar är sällsynta idag, och igenväxning med ris eller gräs och tätnande mossmattor är ett hot. Många lokaler har även förstörts genom täktverksamhet. Mosippa gynnas av störning såsom brand och extensivt bete, vilket håller tillbaka konkurrerande växtlighet samt skapar de markblottor som behövs för en framgångsrik föryngring. Sker inte markstörning genom bete eller brand kan störning åstadkommas genom krattning, manuell röjning av busk- och risskiktet. Åtgärdsprogrammet föreslår även informationsspridning om mosippans behov och upprättande av skötselplaner.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2016–2020 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.
Länsstyrelsen i Gävleborgs län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.