Åtgärdsprogram för strandskinnlav
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2014 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver strandskinnlaven (Leptogium rivulare), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Strandskinnlav är en gråblå bladlav med cyanobakterier (Nostoc) som kan bilda upp till 1,5 cm stora rosetter. Strandskinnlav är framför allt funnen på stambaser av klibbal, asp och pil vid stränder av bäckar, åar och älvar. Mer sällsynt är den funnen på sten eller på tidvis översvämmade rötter. Skogarna behöver inte ha trädkontinuitet. De rikaste förekomsterna är i första generationens aspskog på igenväxande marker utmed Dalälven. Laven finns i Svartån i Östergötland och på ytterligare några spridda lokaler. Laven sitter bara på gamla träd. Arten förekommer bara i miljöer som regelbundet översvämmas, vanligen vid varje vårflod, och är gynnad av att detta. Strandskinnlaven växer strax under nivån för högsta vattenståndet. Vattenreglering och dämningar som minskar de naturliga högvattenperioderna är det största hotet mot arten. Även skogsbruk, vedtäkt och siktröjningar av strandskinnlavens värdträd utgör ett hot liksom bäverfällningar. De viktigaste lokalerna bör skyddas och vattendragens naturliga vattenståndsfluktuationer bör bibehållas eller återinföras, alternativt efterliknas.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för 2014–2018 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.
Länsstyrelsen i Dalarnas län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.