Åtgärdsprogram för sandstäpp
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2017 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver naturtypen sandstäpp och bevarandeåtgärder. Sandstäpp (Eng: xeric sand calcareous grasslands) utvecklas på kalkrika sandjordar i nederbördsfattiga områden. I Sverige förekommer naturtypen uteslutande i östra Skåne och på Öland. Ett torrt och sommarvarmt klimat i kombination med blottad sand, kalk, högt pH-värde i marken ger förutsättningar för en konkurrenssvag flora och funga att utvecklas.
En ständig succession i sandstäppen är betydelsefull och traditionellt har naturtypen delats in i tre olika störningsfaser (initialfas, optimalfas och degenerationsfas/igenväxningsfas) som kännetecknas av olika grader av öppen sand och igenväxning. Flertalet av de rödlistade arterna kopplat till denna livsmiljö förekommer huvudsakligen i sandstäppens senare successionsstadier. Sandstäppen var troligen som mest utbredd under 1600-talet när hela landskapet brukades och sanden blottlades, vilket även skapade sandflykt på flera håll. Åtgärder för att framför allt binda sanden ledde till att många före detta sandstäppsområden planterades med tall under 1700- och 1800-talen. Under 1900-talet fram till idag fortsätter arealerna sandstäpp att minska genom igenplantering, exploatering, näringsbelastning och uppodling, vilket resulterar i minskad andel bar sand och sjunkande pH-värde.
Aktiv störning krävs för att bibehålla en hög kalkhalt i ytskiktet och naturligt skedde detta genom erosion i brantare sluttningar eller genom mänskliga aktiviteter när människan började bruka jorden. Sandstäpp behöver utvecklas och nyskapats inom framför allt skyddade områden samtidigt som biotopvård genomförts i befintlig sandstäpp utan gott bevarandetillstånd. Behov av åtgärder både innanför och utanför skyddade områden är dock fortfarande stort och många aktörer behöver samarbeta för att sandstäpp ska få god bevarandestatus i Sverige.
En uppdaterad åtgärdstabell är under framtagande av ansvarig länsstyrelse och kommer publiceras här. Den senaste programredovisningen avser 2015–2019 och finns att läsa här:
Programredovisning sandstäpp 2015–2019 (pdf)
Länsstyrelsen i Skåne län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.