Publikation

Åtgärdsprogram för sällsynta skapanior på tidvis översvämmad ved

Timmerskapania (Scapania apiculata) Mikroskapania (Scapania carinthiaca) Svämskapania (Scapania glaucocephala)
Svämskapania.

Om åtgärdsprogrammet

Åtgärdsprogrammet startade år 2015 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver timmerskapania (Scapania apiculata), mikroskapania Scapania carinthiaca (S. massalongi) och svämskapania (Scapania glaucocephala), deras livsmiljö och bevarandeåtgärder. De tre arterna som omfattas av åtgärdsprogrammet är levermossor som växer på död ved som periodvis översvämmas av vatten. Vanligaste trädslagen är barrträd, men asplågor i lämpligt läge verkar även vara riktigt bra substrat. För alla arterna är periodvisa översvämningen avgörande, bland annat för att minska konkurrensen från mer dominerande men översvämningskänsliga mossarter. Naturliga växtmiljöer är barrdominerade skogar vid glupar och större bäckar och åar med en relativt stor och naturlig vattenståndsamplitud. Men arterna kan även förekomma i reglerade vattendrag, särskilt på platser som trots regleringen då och då översvämmas. Alla tre arterna sprider sig främst med hjälp av groddkorn, och verkar kunna sprida sig förhållandevis effektivt längs vattendrag. Arterna hotas av brist på lämplig ved i och intill vattendrag med naturlig vattenståndsfluktuation, reglering av vattendrag och biotopförstörelse. Inventeringar och större hänsynstagande till arternas livsmiljöer i skogsbruket och vid vattendragsrestaureringar är några av de åtgärder som föreslås i programmet. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:

Timmerskapania (artfakta.se)

Mikroskapania (artfakta.se)

Svämskapania (artfakta.se)

En uppdaterad åtgärdstabell är under framtagande av ansvarig länsstyrelse och kommer publiceras här. Den senaste programredovisningen avser 2015–2019 och finns att läsa här:

Redovisning av åtgärdsprogram för sällsynta skapanior på tidvis översvämmad ved, 2015 – 2019 (pdf)

Länsstyrelsen i Gävleborgs län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6655-0
Utgiven
‎11‎/‎30‎/‎2014
Sidor
36
Författare
Henrik Weibull
Omslag publikation.