Publikation

Åtgärdsprogram för låsbräknar i hävdade marker

Nordlåsbräken (Botrychium boreale) Topplåsbräken (Botrychium lanceolatum) Rutlåsbräken (Botrychium matricariifolium)
Nordlåsbräken, topplåsbräken och rutlåsbräken.

Om åtgärdsprogrammet

Åtgärdsprogrammet startade år 2014 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver tre arter av låsbräknar, deras livsmiljö och bevarandeåtgärder. Åtgärdsprogrammet avser tre gräsmarkslevande arter av ormbunkssläktet låsbräknar, nämligen topplåsbräken (B. lanceolatum), nordlåsbräken (B. boreale) och rutlåsbräken (B. matricariifolium). 

De tre arterna förekommer i torra och magra gräsmarker av olika slag i kulturbygder. Rutlåsbräken har tyngdpunkten i sin utbredning i söder, topp- och nordlåsbräken är övervägande nordliga, med förekomster ända upp i kalfjället. Rut- och nordlåsbräken kan också uppträda i mer extensivt hävdade miljöer i lövskog, skärgårdsklippor och fjällängar, medan topplåsbräken nästan enbart förekommer i välhävdad slåttermark. Programmet omfattar förekomster i hävdade slåtter- och betesmarker samt i miljöer som vägkanter och kraftledningsgator. 

Låsbräkenväxterna har en komplicerad och delvis dåligt känd reproduktionsbiologi, med en livscykel som omfattar flera underjordiska stadier samt en uttalad symbios med mykorrhizasvampar. Även om den enskilda plantan kan leva i många år, så visar den sig inte alltid ovan jord, vilket gör att alla populationer kräver lång tids övervakning. Det har visat sig att arterna i vissa fall snabbt kan återkomma även efter lång tids ohävd och även beskogning. Åtgärder i form av slåtter eller bete på lokaler gynnar låsbräknarna och arterna kan återkomma efter restaurering av tidigare övergivna lokaler. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:

Topplåsbräken (artfakta.se)

Nordlåsbräken (artfakta.se)

Rutlåsbräken (artfakta.se)

En uppdaterad åtgärdstabell är under framtagande av ansvarig länsstyrelse och kommer publiceras här. Programredovisningen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Programredovisning kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Västerbottens län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet

ISBN
978-91-620-6650-5
Utgiven
‎2‎/‎28‎/‎2014
Sidor
48
Författare
Tomas Ljung
Omslag publikation.