Åtgärdsprogram för jämtlandsmaskros
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2014 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver jämtlandsmaskros (Taraxacum crocodes), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Jämtlandsmaskros är en flerårig växt, som endast är känd från Sverige och Norge och är därav en nordisk endemisk art. Huvuddelen av lokalerna finns i landskapen Medelpad, Härjedalen, Jämtland och Lappland. De viktigaste livsmiljöerna utgörs av glest bevuxna, steniga eller grusiga stränder och finsedimentära strandängsfragment på smala strandzoner vid oreglerade (eller svagt reglerade) vattendrag som genom naturlig vattenståndsvariation och isskavning håller nere inväxt från högvuxen, mer konkurrenskraftig vegetation. Jämtlandsmaskros växer också i kulturskapade strandängar där den gynnas av slåtter eller beteshävd. Inom centrala Jämtlands kalkbergrundsområde påträffas jämtlandsmaskrosen även i kalkfuktängar, som sköts med slåtter eller bete samt i kalkblekemiljöer. Den största enskilda faktorn bakom jämtlandsmaskrosens tillbakagång är vattenkraftens exploatering av vattendrag och sjöar. Därnäst i betydelse för jämtlandsmaskrosens tillbakagång kommer upphörd hävd av naturliga fodermarker. Viktiga åtgärder som föreslås är hydrologisk återställning av vattendrag och förbättrade rutiner hos myndigheter avseende artskydd vid tillsyn av pågående vattenreglering samt fortsatt skötsel av lokaler som är hävdberoende.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Jämtlandsmaskros (artfakta.se)
Programredovisning är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd. Den senaste åtgärdstabellen finns publicerad i åtgärdsprogrammet.
Länsstyrelsen i Jämtlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.