Åtgärdsprogram för humlepälsbi
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2014 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver humlepälsbi (Anthophora plagiata), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Humlepälsbi är ett robust, mycket långtungat bi med humlelikt utseende. Humlepälsbiet är naturligt anpassat för bobyggnad i soliga erosionsbranter längs vattendrag på lerjordar. Den mest begränsande faktorn för arten är tillgången på lämpliga boplatser. Alla kända bon i Sverige har påträffats i solstekta husväggar av obränd lera i äldre hus och gamla fasadtegelhus med innervarv av lersten. Bona är ofta flera på samma ställe. Boet tar lång tid att gräva ut och forma, vilket gör att en hona fortsätter att nyttja en redan använd bogång.
Trots en liten population finns det goda möjlighet att med rätt åtgärder rädda arten. Eftersom den begränsande faktorn är bristen på lämpliga boplatser är en ökning av dessa nödvändig för att hotbilden ska minska. I och med att flera alternativa typer av boplatser (bihotell) utvecklats och uppförts har flera nya kolonier etablerats hos intresserade husägare i första hand för att sedan inkludera naturliga bomiljöer, såsom erosionsbranter och lertag. Humlepälsbi är en generalist när det gäller pollenväxter och sannolikt är inte blombrist en aktuell hotfaktor i villabebyggelse eller småstadsmiljöer med trädgårdar och parker. Däremot är utarmningen av blomrikedomen i odlingslandskapet negativ för denna art, liksom för de flesta vildbiarter.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.
Länsstyrelsen i Hallands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.