Åtgärdsprogram för gölgroda
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2014 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver gölgroda (Pelophylax lessonae), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. I Sverige förekommer gölgroda främst längs den norduppländska kusten.
Gölgrodan är beroende av varma solbelysta småvatten för sin reproduktion. Gölgrodan är troligen en av de mest värmeälskande amfibierna i Europa. Detta värmebehov märks bland annat genom att arten börjar sin lek cirka två veckor efter att andra amfibiearterna i området har lekt färdigt. Gölgrodeynglen påbörjar sin metamorfos 4–5 veckor efter vanlig groda och åkergroda, därför är arten beroende av permanenta vatten.
De huvudsakliga hoten mot gölgrodan utgörs idag av att deras lekvatten försvinner eller försämras. Vattnen som gölgrodan lever i är en del i en naturlig succession där havsvikar snör av genom landhöjningen och sedan successivt växer igen, bildar kärr och till slut skogar. Men denna succession påskyndas nu av att många vatten är dränerade genom dikning och en ökad näringsbelastning vilket innebär att de växer igen fortare. Kalavverkning av större ytor, har visat sig påverka gölgroda negativt. Åtgärder avser i första hand restaurering av befintliga lokaler, men också nyskapande av lämpliga vatten genom grävning, vassröjning och återskapande av tidigare hydrologi genom att lägga igen diken. Målet är att skapa en möjlighet för populationerna att sprida sig och bilda livsdugliga metapopulationer som inte ligger isolerat från varandra. Eftersom populationerna är små och fläckvist förekommande är genflödet mellan dessa viktigt för att "buffra" mot variationer i populationsstorlek, som kan leda till utdöende. Generellt dikningsförbud råder i södra Sverige sedan 1994 och är särskilt viktigt i områden med gölgrodevatten.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Den senaste programredovisningen finns publicerad här:
Programredovisning gölgroda 2014–2019 (pdf)
En uppdaterad åtgärdstabell är under framtagande och kommer publiceras här när den är fastställd.
Länsstyrelsen i Uppsala län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.