Publikation

Åtgärdsprogram för glanstagel

(Bryoria nitidula)
Glanstagel.

Om åtgärdsprogrammet

Åtgärdsprogrammet startade år 2014 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.

Åtgärdsprogrammet beskriver glanstagel (Bryoria nitidula), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Glanstagel är en markväxande lav med bruna till svarta glänsande grenar, vilket det svenska namnet antyder. Glanstagel är en arktisk eller subarktisk art och förekomsten i Sverige är bland de sydligaste i världen. Glanstagel är en troligtvis en istidsrelikt som har funnits kvar sedan istidens slutskede. Glanstagel är den enda svenska tagellav som bara växer på marken och aldrig på bark. Den växer på torr mark bland mossa och andra lavar på starkt exponerade berg vid eller nära kusten där lokalklimatet påminner om arktiska förhållanden.

Populationerna av glanstagel är små på flera lokaler vilket gör att det finns en risk för att arten skall försvinna p.g.a. slumpfaktorer. Arten hotas idag av igenväxning och olika former av exploatering, kraftigt tramp genom ökad besöksfrekvens samt byggnad av telemaster och vindkraftverk. För att gynna arten föreslår åtgärdsprogrammet bland annat försiktig biotopvård, när någon lokal växer igen röjas varsamt. I samband med sådana åtgärder är det viktigt att undvika markskador till följd av fordonstrafik. Ett kraftigt tramp bör undvikas, till exempel genom att stigar inte dras över växtplatser. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Glanstagel (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Vid beslut om förlängt program kommer en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse. Programredovisning kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.   

Länsstyrelsen i Västernorrlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6637-6
Utgiven
‎9‎/‎30‎/‎2014
Sidor
31
Författare
John Granbo
Omslag publikation.