Åtgärdsprogram för fältgentianor i naturliga fodermarker
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2015 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver fältgentiana, dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Fältgentianan är en ett- eller tvåårig ört som utgörs av tre underarter: den ”vanliga” fältgentianan, G. campestris ssp. campestris (tvåårig), sätergentiana, ssp. islandica (tvåårig) samt kustgentiana, ssp. baltica, som är ettårig. Underarten ssp. campestris delas i sin tur upp i två varieteter, en tidig- och en senblommande. Plantan dör efter blomningen, saknar vegetativ förökning och har kortlivad fröbank. Arten är alltså i stort sett beroende av årlig etablering från frö. Fältgentiana är starkt knuten till ogödslade slåtter- och betesmarker och förekommer norrut till och med Jämtland och centrala Ångermanland men med enstaka kustförekomster norrut till Umeå. Kustgentianan finns i Skåne och på västkusten, medan sätergentianan huvudsakligen förekommer i Jämtland. För närvarande är cirka 550 populationer av fältgentiana kända i Sverige utanför Jämtlands län, beroende på hur man avgränsar en population. I Jämtlands län finns ytterligare drygt 300 populationer. Fältgentianan är i Sverige en av de gräsmarksväxter som minskat mest sedan mitten av 1900-talet. Förlusten av populationer innan 1990 kan till ca 80 procent förklaras av upphörd hävd, efter 1990 till minst 60 procent av för hård eller för tidig hävd som begränsar fröproduktionen. Fältgentianan kan ses som en ovanligt känslig indikator på skötselproblem som också har betydelse för många andra arter i gräsmarker. Till följd av olämplig hävd är många svenska populationer mycket små, med färre än tio blommande individ. Fältgentiana svarar snabbt på skötselåtgärder, främst sådana som ökar fröreproduktionen.
Tre typer av åtgärder föreslås: återupptagen hävd på ohävdade lokaler, förbättrad hävd anpassad till olika underarter och varieteter samt åter- eller nyetablering av fältgentiana på lämpliga lokaler. Andra viktiga åtgärder är information, rådgivning och ekonomiskt stöd till särskilda åtgärder.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Programredovisning är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd.
Den senaste åtgärdstabellen finns publicerad i åtgärdsprogrammet.
Länsstyrelsen i Jönköpings län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.