Publikation

Åtgärdsprogram för fågelfotsmossa

(Nogopterium gracile)
Fågelfotsmossa, Dalsland, Västra Götalands län.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2014 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.

Åtgärdsprogrammet beskriver fågelfotsmossa, dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Fågelfotsmossan (Nogopterium gracile) är en storvuxen mossa med karaktäristiskt upprätta och ensidigt krökta skott som liknar en fågelfot. Arten förekommer i sydvästra Sverige från Halland till Värmland. Mossan växer nästan uteslutande på block och klippor i äldre löv- eller blandskog med förhållandevis hög temperatur och luftfuktighet. Den kan troligen bli mycket gammal på de platser där den växer, förutsatt att det inte sker några drastiska förändringar av livsmiljön.

Arten har minskat kraftigt under 1900-talet som en följd av främst försurande luftföroreningar och avverkning av lämpliga trädbestånd, men även av igenväxning eller igenplantering med gran. De flesta av fågelfotsmossans populationer är idag små och slumpfaktorer utgör ett av de allvarligaste hoten. Storskalig avverkning av skog inom eller intill där fågelfotsmossan förekommer är ett stort hot. Bevarande av fågelfotsmossans förekomstlokaler och livsmiljöer är centralt, och därför är information och rådgivning till markägare i och omkring lokalerna betydelsefull. Inom en del lokaler kan det även finnas behov av skötselåtgärder för att hindra skador på befintliga delpopulationer från omgivande vegetation.  

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:  

Fågelfotsmossa (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2014–2019 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Värmlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6649-9
Utgiven
‎11‎/‎30‎/‎2014
Sidor
34
Författare
Henrik Weibull
Omslag publikation.