Åtgärdsprogram för strandpadda
Om åtgärdsprogrammet
Åtgärdsprogrammet startade år 2012 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver strandpadda (Bufo calamita), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Strandpadda finns i kustnära områden i de södra kustlänen, från Smögen i Västra Götaland till östra Blekinge, samt i Skåne även på enstaka lokaler i inlandet. Den är framför allt knuten till öppna och torra landmiljöer med låg vegetation på sandigt eller klippigt underlag. Lekmiljöerna består av små, grunda och ofta temporära vatten, där den kan undvika rovdjur och konkurrens med andra groddjursarter. Typiska biotoper finns på klippöar, havsstrandängar, hedmarker och i vissa fall även i grustäkter. Många av dessa land- och vattenmiljöer är hävdberoende, varför bete eller annan hävd är avgörande för fortsatt förekomst. Minskad beteshävd, skogsplantering, dikning samt ökad exploatering med tillhörande ökning av biltrafiken är de viktigaste faktorerna som medfört en kraftig nedgång i antalet populationer de senaste femtio åren. Tillgång till optimala lekmiljöer beräknas på sikt få antalet paddor att öka. Bevarandearbetet inriktas på inventeringar och att sköta, restaurera och nyskapa lekmiljöer.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Den senast uppdaterade åtgärdstabellen för 2022–2024 finns här:
Uppdaterad åtgärdstabell för strandpadda, 2022–2024 (pdf 1,1 MB)
Programredovisningen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Programredovisning kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.
Länsstyrelsen i Skåne län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.