Åtgärdsprogram för orangefläckig brunbagge
Om åtgärdsprogrammet
Åtgärdsprogrammet startade år 2013 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver orangefläckiga brunbaggen (Dircaea australis), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Orangefläckig brunbagge är en vedlevande skalbagge som finns i östra Småland. Den lever i grövre vitrötad och torr lövträdsved i naturskogar med stort lövinslag. Sannolikt är den starkt gynnad av frekventa skogsbränder och översvämning invid åar och runt våtmarker som håller skogarna öppna, missgynnar gran och skapar grövre solexponerad lövträdsved. Ett återinförande av en naturlig störningsregim med bränder och översvämningar rekommenderas i områden avsatta för artbevarande. Lövvirke över 10 cm i diameter som lämnas ute under sommaren och som senare flisas eller sågas utgör dödsfällor för arten. Som en åtgärd i programmet föreslås speciella bestämmelser eller överenskommelser i östra Småland när det gäller flisning av lövvirke för att inte missgynna de många hotade arter knutna till lövvirke i denna region, inklusive orangefläckig brunbagge.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: https://artfakta.se/taxa/100841/information
Den senaste programredovisningen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.
Den senaste åtgärdstabellen finns publicerad i åtgärdsprogrammet.
Länsstyrelsen i Kronobergs län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.