Åtgärdsprogram för öppna kalkrika hällmarker i Dalsland
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2012 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver biotopen öppna kalkrika hällmarker i Dalsland samt bevarandeåtgärder. Öppna, kalkrika hällmarker är en biotop som minskat kraftigt i Dalsland på grund av igenväxning och minskad störning. Det finns liknande biotoper på likartade bergarter på andra platser i Sverige, men i Dalsland har berggrunden en rikare mineralsammansättning och klimatet är mildare och fuktigare. Det ger förutsättningar för en grupp av hotade arter som inte återfinns i övriga Sverige. Några exempel på rödlistade karaktärsarter är klottegellav (Psora globifera), hällebräcka (Saxifraga osloensis), trollsmultron (Drymocallis rupestris) och hårrosettmossa (Riccia ciliata). De öppna ljusa och varma miljöerna är delvis betingade av tidigare bete eller slåtter.
De aktuella hällmarkernas växt- och djurliv bedöms vara starkt hotat, främst genom en omfattande igenväxning eftersom allt mindre yta av de öppna, kalkrika hällmarkerna betas eller slås som en del av jordbruket. Många av de arter som är särskilt skyddsvärda har starkt minskande populationer på grund av att deras livsrum minskar när de tidigare öppna och varma miljöerna skuggas av vegetation. I åtgärdsprogrammet ingår inventeringar av hotade arter knutna till biotopen och åtgärder i form av restaureringar, återinförd hävd, områdesskydd och information
Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2013–2017 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.
Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.