Publikation

Åtgärdsprogram för långbensgroda

(Rana dalmatina)
Långbensgroda

Om åtgärdsprogrammet

Åtgärdsprogrammet startade år 2013 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver långbensgrodan (Rana dalmatina), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Långbensgroda finns i sydöstra Sverige och leker i grunda kärr och småvatten i eller invid stora lövdominerade skogsområden. Leken äger rum på vårvintern och är tidigast bland alla svenska groddjur, vanligtvis i mars och början av april. På sommaren rör sig arten över stora skogsområden oftast med betydande inslag av lövskog, sumpskog, kärr, fuktängar eller bäckar. Halvöppna utmarker med skogsbete är viktig för artens överlevnad. 

De största hoten är granplantering, igenväxning, bortröjning av hasselbuskar, inplantering av fisk och kräftor och annan exploatering av livsmiljöerna. De viktigaste åtgärderna är att bevara befintliga livsmiljöer, restaurera och skapa nya lekvatten samt fortsatt skogsbete.

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Långbensgroda (artfakta.se)

En uppdaterad åtgärdstabell är under framtagande av ansvarig länsstyrelse och kommer publiceras här. Programredovisningen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Programredovisning kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Kalmar län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6586-7
Utgiven
‎8‎/‎31‎/‎2013
Sidor
43
Författare
Ingemar Ahlén
Omslag publikation.