Publikation

Åtgärdsprogram för skalbaggar i eklågor

Blanksvart rödrock, Brunoxe, Svart guldbagge och Plattkäkbagge

Om publikationen

Dessa fyra skalbaggar, blanksvart rödrock, brunoxe, svart guldbagge och plattkäkbagge lever främst i grövre rötad ekved, vanligen i liggande stammar. Svart guldbagge finns på flera lokaler i Götaland och vid Mälaren medan de övriga tre arter finns på en handfull lokaler i Blekinge, Kalmar och Gotlands län. Ett av de främsta hot är att de lokala populationerna är små och isolerade från andra lokala populationer.

Bevarandearbetet bör därför inriktas på att öka de lokala populationernas storlek, så att de på sikt blir livskraftiga.  Den viktigaste åtgärden för att gynna arterna är att starkt öka antalet gamla ekar i Götaland och vid Mälaren. Övriga åtgärder som föreslås är inventeringar, utläggning av grova ekstammar, information samt upprättande av landskapsplaner.

Åtgärdsprogram för bevarande av hotade arter.

Uppdaterad åtgärdstabell för skalbaggar i eklågor, 2017 – 2021

Programmet har redovisats till Naturvårdsverket, som beslutat att förlänga programmet till och med 2021 med uppdatering av åtgärdstabellen.

Rapporten innehåller mål samt en kortfattad presentation av angelägna åtgärder under tiden 2017–2021 för att arternas bevarandestatus i Sverige ska kunna förbättras. 

Uppdaterad åtgärdstabell för skalbaggar i eklågor, 2017 – 2021 (pdf 110 kB)

Länsstyrelsen i Blekinge län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6507-2
Utgiven
‎2‎/‎29‎/‎2012
Sidor
54
Författare
Sven G. Nilsson
Omslag publikation