Publikation

Åtgärdsprogram för svampar i ängs- och betesmarker

Blårödling, Fager vaxskivling och Praktvaxskivling.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2011 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver blårödling (Entoloma bloxamii), fager vaxskivling (Hygrocybe aurantiosplendens) och praktvaxskivling (Hygrocybe splendidissima), deras livsmiljö och bevarandeåtgärder. Dessa arter hör till de svampar som kallas ängssvampar och förekommer i mager ogödslad grässvål på fastmark i öppna naturbetesmarker och slåtterängar. Vissa av arterna finns även i ädellövskog och kalkrika skogar. Praktvaxskivling finns mest i sydvästra Sverige, de två andra finns på spridda lokaler från södra Sverige norrut till Jämtlands och Västerbottens län. Blårödling är sällsyntast av de tre arterna. Programarterna kan ses som indikatorarter för att identifiera lämpliga habitat för andra ängssvampar. 

Många lokaler är kraftigt försämrade på grund av igenväxning. Utbredningen för de tre målarterna bedöms ha varit betydligt större för 50–100 år sedan, och den totala populationen i landet bedöms ha minskat kraftigt under 1900-talet och minskar fortgående, huvudsakligen p.g.a. upphörande beteshävd, med åtföljande igenväxning. Andra hot är konstgödning, kvävenedfall, plantering, skogsbruk, plöjning, felaktig skötsel och exploatering.  För fager vaxskivling är det nödvändigt att kända lokaler fortsatt hävdas av slåtter eller bete, att gräset skall vara kort på hösten och att ingen gödsling får förekomma. Praktvaxskivlingens livsmiljö hedartad gräsmark med lång beteskontinuitet är en starkt hotad naturtyp och behöver uppmärksammas. Eftersom kunskapen om ängssvamparnas liv som markmycel är dåligt kända, bör man sköta marker med ängssvampar så nära den traditionella skötseln som möjligt. Programmet föreslår inventeringar, informationsinsatser, restaureringar av livsmiljöer samt naturvårdande skötsel. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:

Blåröding (artfakta.se)

Fager vaxskivling (artfakta.se)

Prakt vaxskivling (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning från 2016–2019 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Kronobergs län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6423-5
Utgiven
‎2‎/‎28‎/‎2011
Sidor
80
Författare
John Bjarne Jordal
Omslag publikation.