Åtgärdsprogram för storviol
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2011 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver storviol (Viola elatior), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Storviolen är den största i Sverige förekommande violarten. Stängeln, som är tätt småhårig, kan bli upp mot halvmetern hög. Den finns på Öland och blommar med två typer av blommor, dels stora, öppna blommor, dels små, självbefruktade blommor som aldrig öppnar sig De senare svarar för den huvudsakliga fröproduktionen. Storviolen förekommer i lövskogsbryn, vid och i dungar på alvarmark på fuktig, kalkrik jord. Den tål inte alltför stark beskuggning. Bäst trivs den i halvskugga. Storviolen växer i periodiskt översvämmade miljöer, ofta brynmiljöer, och i igenväxande lundvegetation där den är kvarstående sedan tidigare successioner. Dräneringar har missgynnat arten och igenväxning är idag ett akut hot. Arten kan reagera snabbt och positivt på röjning. I åtgärdsprogrammet betonas skydd för lokalerna och återkommande röjning som de viktigaste åtgärderna.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2016–2020 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.
Länsstyrelsen i Kalmar län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.