Publikation

Åtgärdsprogram för stinkmålla

(Chenopodium vulvaria)
Stinkmålla.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2011 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver stinkmålla (Chenopodium vulvaria), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Stinkmålla är en ettårig, decimeterhög, delvis nedliggande ört med små grönaktiga blommor i täta samlingar. Bladen är rombiska och helbräddade. Växten har en mycket karakteristisk odör som påminner om gammal sillake. Den är vindpollinerad och förökningen sker med frö. 

De största hoten mot stinkmållan är att växtplatserna växer igen, exploateras eller att plantor rensas bort. Etablering på nya platser i landskapet sker ytterst sällan och tillförseln av frön till tillfälliga och nya lokaler har upphört på naturlig väg. Det finns ett stort behov av åtgärder för stinkmålla om arten ska ha en framtid i landet. Arten måste etableras på nya lokaler för att minska riskerna för nationellt utdöende och helst ska dessa nya lokaler etableras inom skyddade områden eller i lämpliga kulturmiljöer där en långsiktig anpassad skötsel kan säkras. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Stinkmålla (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2017–2021 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Skåne län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6442-6
Utgiven
‎7‎/‎31‎/‎2011
Sidor
29
Författare
Kjell-Arne Olsson
Omslag publikation.