Publikation

Åtgärdsprogram för stäppartade torrängar i Västsverige

Stäppartad torräng i naturreservatet Nolgården i Vartofta-Åsaka, Falköping. Extensiv slåtteräng i förgrunden och betesvarianten av torrängen i bakgrunden.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2011 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver naturtypen och bevarandeåtgärder för stäppartade torrängar i Västsverige och målarterna drakblomma (Dracocephalum ruyschiana), fjädergräs (Stipa pennata), och smalbladig lungört (Pulmonaria angustifolia). Stäppartad torräng i Västsverige är av de artrikaste varianterna av torräng som förekommer. Målarterna är karaktärsväxter för naturtypen. Naturtypen påträffas i kalkrika områden med grusiga till moiga jordar i Falköpings och Ulricehamns kommuner. Flertalet rödlistade och hotade arter förekommer i de västsvenska stäppartade torrängarna, som till exempel backklöver, trollsmultron och praktbrunört. Ett påtagligt hot mot stäppartade ängars flora är ohävd som medför igenväxning med buskar och träd och utebliven markstörning i de tillväxande förnalagren. Andra hot är till exempel bortgrävning av åkerholmar, uppläggning av sten och skräp samt oavsiktlig gödselspridning på backkanter. Exploatering i form av till exempel husbehovstäkter av grus och vägomläggningar är också ett hot. För hårt och för tidigt bete är också ett hot för målarterna i de lokaler som betas. Smalbladig lungört hotas också av för hårt och tidigt bete. I Skåne är det låga individantalet också ett stort hot. Programmet föreslår avpassad skötsel med slåtter och/eller bete kompletterad med röjning och bränning. I vissa fall föreslås även markstörning för att efterlikna ett tidigare lindbruk. Milda vintrar gör att mossa växa till och gör det svårt för fröna att gro, vilket gör att mosskrattning och bränning är föreslagen skötsel. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:

Drakblomma (artfakta.se)

Fjädergräs (artfakta.se)

Smalbladig lungört (artfakta.se)

En uppdaterad åtgärdstabell för 2024–2028 finns att läsa här: 

Uppdaterad åtgärdstabell stäppartad torräng i Västsverige 2024–2028 (pdf)

Den senaste programredovisningen för år 2016–2019 och finns att läsa här: 

Programredovisning stäppartad torräng i Västsverige  2016–2019 (pdf)

Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6405-1
Utgiven
‎11‎/‎30‎/‎2010
Sidor
68
Författare
Lennart Sundh
Omslag publikation.