Åtgärdsprogram för sienamusseron
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2011 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver sienamusseron (Tircholoma joachimii), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Sienamusseron är en starkt hotad art och den finns primärt på Gotland. Sienamusseronen är en stor musseron med en hatt som är välvd till plan, lätt klibbig och 3–12 cm i diameter, med knottriga grynfjäll som är tätast mot mitten och omgivna av sprickor som det ljusa hattköttet lyser fram igenom. Hatten är sienabrun i centrum och ljusare mot kanterna, där den blir allt mera gul; den kan även ha en lätt grön ton i det bruna. Endast cirka 100 fruktkroppar har setts totalt i landet. Arten betraktas som sällsynt i hela sitt globala utbredningsområde. Sienamusseron är en marklevande mykorrhizasvamp, knuten till tall. Den växer i talldominerad barrskog, på kalkhaltig mark och ofta på sandiga jordarter. Det största enskilda hotet mot sienamusseron är slutavverkning av de skogsbestånd där den växer. Arten missgynnas också av att skogsbete upphör. I programmet föreslås bland annat biotopvård i form av skogsbete och röjning.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2016–2020 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.
Länsstyrelsen i Gotlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.