Publikation

Åtgärdsprogram för batavsandbi, fältsandbi och flodsandbi

(Andrena batava, A. morawitzi, och A. nycthemera)
Flodsandbi.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2015 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.

Åtgärdsprogrammet innehåller tre vårflygande arter av sandbin: batavsandbi (Andrena batava), fältsandbi (Andrena morawitzi) och flodsandbi (Andrena nycthemera) som är specialiserade på pollen från videväxter, nämligen sälg och andra viden (Salix-arter) som är en avgörande födokälla tidigt på säsongen. Arternas livsmiljö utgörs av varma utpräglade sandmarker, ofta gamla sandtäkter, med rik tillgång på Salix inom flygavstånd från sandiga ställen för bobyggnad. Ett generellt hot är borttagande av videväxter i odlingsmark. Ett annat hot är igenväxningen av öppna sandmarker. Ett specifikt hot är att efterbehandling av nedlagda sandtäkter inte är anpassad till binas behov av födoresurser och boplatser. Åtgärder som gynnar arterna är att spara och plantera sälg och viden parallellt med röjning av andra skuggande ved-växter. Nya blomresurser kan skapas genom att plantera olika lokala videarter som avlöser varandra i blomningsperiod, det ger arterna en längre tidsperiod med födotillgång. Gråvide av hankön är den viktigaste födoväxten. Andra åtgärder är att öka mängden och kvaliteten av boplatser genom aktiv markstörning för att skapa sandblottor och branta sandsluttningar och hak. Sandtäkter ska efterbehandlas med särskild hänsyn till långsiktig förekomst av videväxter och boplatser. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Batavsandbi (Andrena batava) (artfakta.se)

Fältsandbi (Andrena morawitzi) (artfakta.se)

Flodsandbi (Andrena nycthemera) (artfakta.se)

En uppdaterad åtgärdstabell är under framtagande av ansvarig länsstyrelse. Den senaste programredovisningen för 2014 – 2018 finns publicerad här:

Programredovisning batavsandbi, fältsandbi och flodsandbi 2014 – 2018 (pdf)

Länsstyrelsen i Skåne län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6452-5
Utgiven
‎2‎/‎28‎/‎2015
Sidor
52
Författare
L. Anders Nilsson & Mats Wilhelm
Omslag publikation.