Åtgärdsprogram för barkkvastmossa
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2007 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Barkkvastmossa (Dicranum viride) växer framför allt på barken av trädstammar – vanligen av lind, ek, ask och klibbal, men har hittats på flera andra trädslag såsom rönn, björk, lönn, asp och bok. Den hittas ofta på lutande, senvuxna eller knotiga stammar. Miljöerna utgörs ofta av äldre lövrika blandskogar med hög luftfuktighet, till exempel i närheten av vattendrag och glupar. Lokalerna där arten förekommer har troligtvis en lång kontinuitet av lämpligt substrat. De flesta av lokalerna är idag relativt täta skogsbestånd, men flera har varit öppnare trädbärande betesmarker i modern tid. Arten är en mycket bra indikator på värdefulla skogsmiljöer och har ofta många andra rödlistade arter som följearter.
Skogsbruksåtgärder som minskar mängden lämpliga träd och luftfuktigheten på lokalerna är hot mot barkkvastmossa. Askskottsjukan har idag minskat antalet potentiella värdträd på flera lokaler. Gran ökar och tränger ut och dödar flera andra trädslag. Ofta är förekomsterna av barkkvastmossa små (någon kvadratcentimeter per träd) och på varje lokal förekommer arten ofta på några få träd. Detta gör att barkkvastmossa hotas på sikt trots skyddsåtgärder, såsom att flera av lokalerna idag eller inom snar framtid kommer att bli naturreservat. Lämpliga åtgärder är bland annat att gynna trädslag som ask, lind, ek och klibbal på växtplatserna för barkkvastmossa. För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Barkkvastmossa (Dicranum viride) (artfakta.se)
En uppdaterad åtgärdstabell för 2024–2028 finns här:
Åtgärdstabell barkkvastmossa (pdf)
Den senaste programredovisningen för 2017–2019 finns här:
Redovisning barkkvastmossa 2017–2019 (pdf)
Länsstyrelsen i Jönköpings län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.