Åtgärdsprogram för sydlig kärrsnäppa
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2010 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver sydlig kärrsnäppa (Clidris alpina schinzii), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Den sydliga kärrsnäppan ställer stora krav på sin häckningsbiotop. Den återfinns på hävdade, våta och öppna gräsmarker där vegetationen inte blir högre än 10–20 cm. Lämpliga födosöksplatser finns vid havs- eller sjöstränder, småpölar eller rinnande vatten. Dessa krav uppfylls i dag främst vid kustnära gräsmarker där lämpligt betestryck kan upprätthållas. I Sverige finns sydlig kärrsnäppa säkert kvar i endast fyra av våra kustlandskap, Skåne, Gotland, Öland och Halland. Inom samtliga har populationerna minskat kraftigt under 2000-talet. Primära orsaker till den negativa populationsutvecklingen är ändrad markanvändning, biotopförändring och upphörd betesdrift med igenväxning som följd. Dessutom förekommer hög predation på ägg och ungar av främst räv och kråkfåglar och det har påvisats inavelseffekter med nedsatt vitalitet hos avkomman. Åtgärdsprogrammet förespråkar en mängd förbättringar av lämpliga lokaler så att lämplig livsmiljö skapas och att predationsskydd i form av elstängsel eller skyddande burar etableras där arten är utsatt för predation.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Sydlig kärrsnäppa (artfakta.se)
Den senaste programredovisningen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse.
Den senaste åtgärdstabellen finns publicerad här:
Uppdaterad åtgärdstabell för sydlig kärrsnäppa, 2016 – 2019 (pdf 135 kB)
Länsstyrelsen i Hallands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.