Åtgärdsprogram för långt broktagel
Om publikationen
Åtgärdsprogrammet startade år 2010 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.
Åtgärdsprogrammet beskriver långt broktagel (Bryoria tenuis), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Långt broktagel är en upprätt till hängande, rikligt förgrenad buskformad tagellav där basen och huvudgrenarna är mattsvarta och grentopparna glänsande mörkbruna till gråbruna. Grenarna är upp till 10 cm långa med få stiftlika utskott. I Sverige förekommer laven på lodräta klippor i bergsbranter och på gamla granar i höjdlägesgranskog. Där den växer på klippor är bergarten som regel basisk och intill branterna påträffas ofta också exemplar på angränsande träd.
Skogsavverkning som exponerar klippväggar som arten växer på för direkt solljus är det största hotet. Avverkningar av våta granskogar i kantzoner till myrar utgör också ett hot. På senare tid har etablering av vindkraftverk seglat upp som ett nytt potentiellt hot mot orörda höghöjdsskogar. Samtliga lokaler måste skyddas och lämnas för fri utveckling.
För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken:
Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2015–2019 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.
Länsstyrelsen i Dalarnas län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.