Publikation

Åtgärdsprogram för jättesköldlav

(Cetrelia olivetorum s.lat.)
Jättesköldlav.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2010 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver jättesköldlav (Cetrelia olivetorum s.lat.), dess livsmiljö och bevarande åtgärder. Jättesköldlav är en bladlav som oftast blir större än 1 dm i diameter. Loberna är släta, grå till gråbruna på ovansidan och svarta på undersidan, avrundade och 1–2 cm breda. Jättesköldlaven är en epifytisk lav, som över större delen av sitt utbredningsområde växer på lövträd i luckiga skogar. På sina svenska lokaler växer den dock på skuggade klippor. Den kräver ljusa förhållanden men inte stark ljus eller uttorkning. Underlaget ska vara något torrt och basiskt och endast bevattnat av regn, då laven även skyr sipperytor. Arten gynnas av ett mer diversifierat skogslandskap och mildare klimat, och kan därför antas ha varit vanligare för ca. 9 000 – 3 000 år sedan när klimatet var mildare i Sverige. Skogsbruk och annan markanvändning som kan påverka växtplatserna utgör hot. Men även helt slumpmässiga händelser och naturliga förlopp kan hota jättesköldlavens förekomster eftersom den är så sällsynt.  För att förbättra bevarandesituationen för jättesköldlav i Sverige föreslås i programmet kartläggning, områdesskydd och information, samt vid behov små skötselåtgärder för att minska riskerna för konkurrens från andra kryptogamer. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Jättesköldlav (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2016–2019 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Dalarnas län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6337-5
Utgiven
‎1‎/‎31‎/‎2010
Sidor
34
Författare
Janolof Hermansson.
Omslag publikation.