Publikation

Åtgärdsprogram för havsmurarbi

(Osmia maritima)
Hane av havsmurarbi (Osmia maritima) vid Haväng 2004 på blad av strandvial (Lathyrus japonicus).

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2010 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.

Åtgärdsprogrammet beskriver havsmurarbi (Osmia maritima), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Havsmurarbiet förekommer på sandstrandsområden längs Nordsjöns och sydvästra Östersjöns kuster. Havsmurarbiets livsmiljö är kustnära, öppna sandmarker med dyner närmast stranden. Den mest kritiska resursen är tillgången på pollen och i viss mån nektar av strandvial och käringtand som är de viktigaste pollenkällorna. Strandvial växer i de direkt strandnära lägena, medan käringtand framför allt växer på öppna hedar innanför dynerna.

Igenplanteringar och igenväxning av dynmiljöer har kraftigt minskat artens livsutrymme i Sverige. 

Det viktigaste för att säkra havsmurarbiets överlevnad är att genomföra åtgärder som bidrar till att öka populationsstorleken på de aktuella lokalerna. Det innebär att öka resurserna av näringsväxter och återskapa större arealer öppna dynmiljöer genom restaureringsinsatser i ett antal områden där det tidigare fanns dynhedar längs kusten. Restaureringarna innebär avverkning av planterad skog, uppgrävning av bestånd av vresros, samt harvning, högläggning och bränning av risvegetation och trädrötter. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Havsmurarbi (artfakta.se)

En uppdaterad åtgärdstabell är under framtagande  av ansvarig länsstyrelse och kommer publiceras här. Programredovisning för arbetet mellan 2015-2019 finns här:  

 Redovisning av åtgärdsprogram för havsmurarbi 2015–2019 (pdf)

Länsstyrelsen i Hallands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6341-2
Utgiven
‎1‎/‎31‎/‎2010
Sidor
44
Författare
Björn Cederberg m.fl.
Omslag publikation.