Publikation

Åtgärdsprogram för hårig skrovellav

(Lobaria hallii)
Hårig skrovellav i fuktigt tillstånd vid Brudslöjan, Lycksele Lappmark.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2010 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver hårig skovellav (Lobaria halli), dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Hårig skrovellav är en upp till 1,5 dm stor blågrå bladlav med 1–3 cm breda, rundade lober. Ovansidan är jämn till svagt bucklig med få till talrika korta ljusa hår, särskilt mot kanten. Hårig skrovellav är knuten till större vattenfall. Den förekommer i forsdimmezonen intill vattenfall på träd, huvudsakligen gran. På större träd förekommer den huvudsakligen på de nedre grenarna. Den växer tillsammans med bland annat lunglav, skrovellav och flera arter av gytterlavar och brungytterlavar och de rödlistade lavarna grangytterlav (Pannaria ahlneri) och dvärgblylav (Parmeliella parvula).

Hårig skrovellav hotas framför allt av avverkning eller utglesning av skogen på eller i omedelbar närhet av lokalerna, vattenkraftsexploatering och turistverksamhet såsom stigdragning, siktröjning och anläggande av eldplatser. De grenar hårig skrovellav växer på är ofta hindrande vid fiske med spön och riskerar att tas bort. Få av lokalerna är skyddade och behöver skyddas. Åtgärder för turism måste ske med hänsyn till hårig skrovellav och det bör informeras om att brytning av levande och döda grenar inte är tillåten samt att hänsyn till artens behov tas vid avverkningar och utglesning i närheten av befintliga lokaler.

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Skrovellav (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2015–2019 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Jämtlands län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

 

ISBN
978-91-620-6364-1
Utgiven
‎4‎/‎30‎/‎2010
Sidor
37
Författare
Fredrik Jonsson och Ulrika Nordin.
Omslag publikation.