Publikation

Åtgärdsprogram för elfenbenslav

(Heterodermia speciosa)
Elfenbenslav.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2010 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver elfenbenslav, dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Elfenbenslaven (Heterodermia speciosa) är en sällsynt och hotad bladlav. Den är glänsande elfenbensvit till ljusgrå, rosettlik bladlav som kan bli upp till 10 cm stor. Elfenbenslav växer på mossiga klippor och klippblock i bergbranter skuggade av träd eller sällan på basen av lövträd. Hög och jämn luftfuktighet liksom skydd mot direkt solljus är uppenbarligen mycket viktigt men den finns inte i djup skugga.

Hoten mot laven och dess livsmiljö utgörs idag dels av avverkning eller andra åtgärder som exponerar klippor med elfenbenslav för direkt. Även andra åtgärder som förändrar lokalklimatet till ett ljusare och torrare tillstånd, som dikning eller utglesning av trädskiktet. Åtgärder som kartläggning, områdesskydd och information till alla berörda aktörer, samt vid behov väl tilltagna skyddszoner kring förekomsterna. 

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Elfenbenslav (artfakta.se)

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2015–2019 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Dalarnas län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6336-8
Utgiven
‎1‎/‎31‎/‎2010
Sidor
36
Författare
Janolof Hermansson och Fredrik Jonsson.
Omslag publikation.