Publikation

Åtgärdsprogram för hotade arter på asp i Norrland

Aspbarkgnagare (Xyletinus tremulicola), Karelsk barkfluga (Xylomya czekanovskii), Liten aspgelélav (Collema curtisporum)
Aspbarkgnagare, (Xyletinus tremulicola).

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2010 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket.  

Åtgärdsprogrammet omfattar en skalbaggsart, en fluga samt en lav som lever på aspar i Norrlands boreala skogar: aspbarkgnagare (Xyletinus tremulicola), karelsk barkfluga, (Xylomya czekanovskii) och liten aspgelélav, (Collema curtisporum). Aspbarkgnagaren förekommer från Uppsala och Stockholms län, där den sannolikt har sina största populationer, upp till Norrbottens län. Karelsk barkfluga är enbart är känd från två lokaler i sydöstra Norrbottens län. Liten aspgelélav förekommer från norra Gävleborgs län och norrut med de absolut starkaste förekomsterna i Norrbottens län. Sverige har huvuddelen av den kända globala populationen av aspbarkgnagare och liten aspgelélav. Karelsk barkfluga har något fler kända förekomster i östra Finland och västra Ryssland än i Sverige. Arterna är beroende av lövrika skogar med hög täthet av asp. Dessa och många andra arter missgynnas av att stora lövträdsrika bestånd med mycket död ved har minskat i landet, främst till följd av skogsbruk. Artinventeringar föreslås i samtliga ingående län. För att gynna lövträdsberoende arter på lång sikt bör olika aktörers naturvårdsåtgärder samordnas och koncentreras i avgränsande lövrika trakter. Fokus inom programmet ligger på att förbättra kunskapen om värdetrakter med asp, samarbete med andra aktörer samt skötselåtgärder.

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Aspbarkgnagare (artfakta.se)

Karelsk barkfluga (artfakta.se)

Liten aspgelélav (artfakta.se)

Den senaste programredovisningen är genomförd innan 2018 och finns inte i rapportformat, därför publiceras den ej på denna sida. Den kan fås på begäran från koordinerade länsstyrelse. En uppdaterad åtgärdstabell är under framtagande och kommer att publiceras här när den är fastställd.

Länsstyrelsen i Västerbottens län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-6393-1
Utgiven
‎5‎/‎31‎/‎2010
Sidor
113
Författare
Lars-Ove Wikars och Henrik Hedenås.
Om publikationen.