Publikation

Åtgärdsprogram för sandnörel

(Minuartia viscosa)
Sandnörel, Lyngsjö den 20 juni 2006.

Om publikationen

Åtgärdsprogrammet startade år 2009 och arbetet med åtgärdsprogrammet pågår. Programmet gäller fortsatt fram till beslut om avslut av Naturvårdsverket. 

Åtgärdsprogrammet beskriver sandnörel, dess livsmiljö och bevarandeåtgärder. Sandnörel (Minuartia viscosa) är en sällsynt nejlikväxt som har en mycket begränsad utbredning i Sverige. Sandnörel är en ettårig, upp till tio centimeter hög nejlikväxt med glandel- och finhårig, sällan kal, stjälk. Stjälken är mer eller mindre violett anlupen och oftast gaffelgrenad från basen. De små linjära bladen är motsatta och oskaftade.  Sandnörel förekommer på öppen, torr, sandig mark. Sandnörel är en ettårig mycket konkurrenssvag art som försvinner om växtplatsen växer igen och vegetationstäcket sluts. Generellt kan sägas att minskningen av sandnörel sammanhänger med utvecklingen av ett allt intensivare jordbruk och biotopförändringar. Ursprunglig biotop för sandnörel uppges vara torra, kalkhaltiga, ofta sydexponerade sandbackar, där växttäcket hålls öppet genom erosion och djurtramp.  Åtgärder som föreslås är skydd, kunskapssammanställning, stödutsådd och information till markägare.

För aktuell hotstatus och utbredning se SLU Artdatabanken: 

Sandnörel (artfakta.se) 

Beslut om förlängning av åtgärdsprogrammet pågår. Programredovisning för år 2015–2019 kommer att läggas upp på denna sida efter beslut. Vid beslut om förlängt program kommer även en ny åtgärdstabell att tas fram av ansvarig länsstyrelse.

Länsstyrelsen i Skåne län ansvarar för den nationella koordineringen av åtgärdsprogrammet.

ISBN
978-91-620-5949-1
Utgiven
‎2‎/‎28‎/‎2009
Sidor
28
Författare
Göran Mattiasson
Omslag publikation.